מה יותר מסקרן מלהיכנס לבתים של אנשי האוכל שכולנו אוהבים לבשל את המתכונים שלהם? בסידרת אירועי "מטבחים מבפנים" של חודש המטבח הישראלי נזכה להצצה בת שעה וחצי במגרשים הביתיים של בשלני העל. נשוחח עימם על מקורות ההשראה שלהם, השורשים וההשפעות שעיצבו את סגנון הבישול שלהם, וכמובן – נטעם.
אורלי פלאי ברונשטיין, כותבת ועורכת ספרי אוכל ובישול, בעלת הבלוג "סירפלא" ובעבר עורכת המגזין "על השולחן", תפתח בפנינו את ביתה בתל אביב לאירוח, שיח וטעימה ממעשי ידיה, בשילוב מוצרי "סוגת", המוכרים בכל מטבח ישראלי ומהווים חלק משמעותי במזווה בכל בית ישראלי מאז שנות החמישים.
סבתה של אורלי מצד אימה עלתה לארץ מבולגריה, עם שתי ילדות קטנות. בביתה שביפו צפתה בה אורלי מבשלת את הירקות שעל מחירם התמקחה באותו בוקר עם הירקנים, ואת העוף, על כל חלקיו. הבישול של אורלי מושפע מאוד מסבתא מריקה, אולם כטבע הדברים, היא מקרבת אותו אל ימינו ומשלבת בו טוויסטים מודרנים. אורלי מוצאת שערכי צמצום בזבוז המזון והשימוש בירקות לפי עונתם, מלווים אותה ואת השיח הקולינרי גם כיום.
אורלי תגיש לנו חומוס, שהיא משלבת בהכנתו הקצפה של מי הבישול של גרגרי החומוס. הקצפה זו מעניקה לחומוס מרקם קרמי חלק. המנה תוגש עם בצל, חי ומטוגן, קרעי פיתה וירק. בילדותה, אביה של אורלי נהג לקחת אותה עימו, אחרי משחקי כדורגל, לאכול חומוס ביפו. אורלי נרתעה מהמאכל ורק צפתה בו. בחלוף שנים, כשהרתה, אי אפשר היה להפריד בינה לבין צלחות החומוס, והיא מספרת בחיוך שככל שההריון התקדם, קיבלה קדימות על-פני שאר הלקוחות בחומוסיות. לימים, יצרה ביחד עם "הקוסם", אריאל רוזנטל, את הספר "דרך החומוס", בהפקה בין-לאומית.
מתוך חיבור לשורשיה הבולגרים ולסבתה, תבשל לנו אורלי את הסיר שבעיניה מייצג יותר מכל את ילדותה: "דומאת עם אוריז". מדובר במנת אורז עם עגבניות מבושלות וצלויות, עוף ותבלינים. הבישול של חומרי הגלם יחדיו והצליה בתנור מעניקים לאורז מרקם עסיסי ועומק של טעמים. אורלי מכנה תבשיל זה "הפאייה של הבולגרים".
לסיום ערב של מסע אישי-ביתי, נאכל ביסקוטי איטלקי שאותו למדה אורלי להכין באחד המטבחים הראשונים בהם עבדה, בלוויית יין קינוח של יקב רקנאטי, . נקבל ממנה טיפים להכנתו ונשמע איך הוא מתחבר בעיניה דווקא לצד הפולני שלה, בו נהגו להגיש מנדלברויט.
חומוס עם בצל וקרעי פיתה
דומאת אל אוריז – תבשיל אורז ועוף
מנדלברויט ויין קינוח
יינות יקב רקנאטי